Data: 2000-09-05 06:56:19
Temat: Re: schab
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Dorota <b...@f...hoga.pl> wrote:
> A jak sie robi takowy pyszny wiedenski schweinscarre?
Podawalem juz kiedys przepis, ale co tam.
W kazdym razie bierze sie spory dosc chudy schab z koscia. Nastepnie
nalezy do zbic kopyscia i sparzyc wrzacym octem winnym. Niektorzy
zalecaja uzyc w tym celu zalewy octowo-czosnkowo-kminkowej, ale ja radze
uwazac z czosnkiem, wedlug mnie nadmiar czosnku psuje te potrawe.
Zostawic na dwie godziny. Powierzchnie lekko naciac ostrym nozem w
ukosna kratke. Lekko solimy, posypujemy kminkiem (ewentualnie innymi
przyprawami -- papryka, pieprzem, plasterkami czosnku -- ale wg. mnie to
niepotrzebne) Wkladamy do brytfanny (koscia do dolu) i wstawiamy do
pieca w temp. ok. 220 stopni, ustawiajac schab tak, aby byl rownomiernie
ogrzewany Pieczemy polewajac dosc czesto roztopionym maslem i zimna
woda , a nastepnie plynem z dna brytfanny. Po ok. godzinie nalezy
wkroic troche cebuli, oproszyc schab maka i podniesc temperatur do ok.
250 stopni, najlepiej zmieniajac sposob ogrzewani tak, by byl
przypiekany od gory. Pieczemy jeszcze ok. pol godziny, aby byl ladnie
zrumieniony.
Powyzszy przepis moze sie wydawac dosyc skomplikowany, ale w gruncie
rzeczy jest bardzo prosty. Specjalnie opisalem procedure moze nadto
szczegolowo. Doswiadczony kucharz nie bedzie mial z nim klopotu, a i
poczatkujacy po pierwszych probach bedzie potrafil upiec taki schab "na
wyczucie". Wazne jest, zeby znac swoj piekarnik.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl
|