Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Hafsa" <h...@...necie>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: soczewica
Date: Thu, 5 Aug 2004 23:12:20 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 52
Message-ID: <ceu7rp$nri$1@inews.gazeta.pl>
References: <ceu0vk$d0j$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: awp205.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1091740345 24434 83.27.75.205 (5 Aug 2004 21:12:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 5 Aug 2004 21:12:25 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: hafsa
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210262
Ukryj nagłówki
Użytkownik "wojus" <w...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ceu0vk$d0j$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> hej
>
> z tego co się orientuję
> to mamy 3 rodzaje soczewicy
> - czerwona
> - zielona
> - brązowa
> (która jest waszym zdaniem najlepsza?)
Zalezy , do czego. Czerwona sie rozgotowuje na "pyl", zielona swietna na
salatki.
> na dobry początek kupiłam zielona
> no a teraz mam kilka pytań.
> 1) czy soczewica należy do rodziny kasz?
To jest roslina straczkowa, tak jak fasolka czy groch.
> 2) jak bardzo jest odzywacza?
Zawiera min bialko, ma niski IG, mozna wiec ja jesc przy diecie
odchudzajacej
) jak ją gotować? np. na pół szklanki ile wody? czy solić? jak długo
> gotować?
Zielona i brazowa mozna namoczyc. Ja gotuje najczesciej zupe, wiec wody daje
sporo, sole i dodaje tez glon kombu.
> - czy można ją podawac jako kaszę czy ryż np. do dań mięsnych i
sałatkowych?
To nie jest kasza....ale moj TZ lubi soczewice zryzem.
Mozesz ja jesc w dowolnej kombinacji, zalezy od gustu i wyznawanej diety.
> czy znacie moze jakies przpiesy na sałatkę z soczewicą (z tyńczykiem? -
jaki
> kolor do czego?)
Z tunczykiem nie znam, i nie chce wymyslac.Kuchmistrzowie grupy
podpowiedza.Pozdrawiam Hafsa
|