Data: 2001-12-14 20:04:59
Temat: Re: sos do schabu.
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka wrote:
> Witam !
> Mam zamiar upiec schab ale chciałabym mieć do niego sos(jakiś dobry,taki ż
> eby polać mięsko).
> Czy ktoś może mipodać przepis?
> Agnieszka
Mozesz zrobic tak: natrzec schab sola, majerankiem i pieprzem. Na patelni
obsmazyc mieso ze wszystkich stron, az brazowe. Mieso przelozyc do brytfanny
z pokrywka, oblozyc jablkami, sliwkami i podlac 2/3 szklanki mocnego rosolu,
najlepiej wolowego. Dusic pol godziny, odkryc, posmarowac maslem, piec
nastepne 15 minut. Naciac w najgrubszym miejscu, zeby zobaczyc, czy mieso
jest upieczone na wylot.
W miedzyczasie patelnie na ktorej smazylo sie mieso rozgrzac mocno, zalac
woda, zeskrobac dno. Gdy mieso jest upieczone, zlac soki z miesa do patelni
przez sitko, doprowadzic do wrzenia, odparowac, jesli za wodniste. W pol
szklanki wody rozbeltac 2 lyzki maki, dolac do patelni przez sitko, caly czas
mieszajac. Podgrzewac, az zgestnieje i zacznie bulgotac. Dodac soli, pieprzu
i maggi do smaku. Ja rowniez dodaje sosu sojowego do smaku, okolo 1 lyzke. I
juz.
Magdalena Bassett
|