Data: 2004-11-12 10:32:45
Temat: Re: surowka z pora
Od: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja co prawda robię z jabłkiem, ale czasem również bez. Więc tak: pora
pokroić w poprzek na dość cienkie krążki. Wrzucić na moment do wrzątku, ale
wyłączonego. Znaczy zagotować wodę, wyłączyć, wrzucić pokrojonego pora,
zamieszać i od razu na sito. Przelać zimną wodą, osączyć. Bez tej wstępnej
obróbki moim zdaniem por jest niejadalny - twardy i piecący (jak mawiały
moje dzieci). Z kolei jeśli w tym wrzątku będzie za długo to się zrobi bez
smaku. Do tak przygotowanego pora dodać majonezu. I już. Jak kto lubi można
troszkę dosolić, albo dokwasić albo popieprzyć.
Pozdrówka - Agnieszka
|