Data: 2001-05-12 11:38:48
Temat: Re: swieza melisa - co z nia zrobic?
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: rena <r...@a...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, May 12, 2001 1:12 PM
Subject: swieza melisa - co z nia zrobic?
> mam caly peczek swiezej melisy - macie jakis pomysl co z nia zrobic?
> Rena
Reno, zdaje sie, ze w Twoim przypadku w gre wchodza jedynie przepisy
wegetarianskie, prawda ? Swieza melisse dodaje sie do roznych drinkow, dobra
jest tez w salatkach:
Salatka z avocado z serem
200 sera solan
1 owoc avocado
4 miesiste twarde pomidory
2 male cebule, lyzka soku z cytryny
garsc zielonych listkow melisy
Sos: 2-3 zabki czosnku (roztartego z sola)
lyzka soku z cytryny
1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu
sol, szczypta cukru
4 lyzki oleju salatkowego
Obrane ze skorki pomidory i ser pokroic w cienkie plastry. Cebule drobno
posiekac. Avocado obrac, usunac pestke, pokroic wzdluz na cienkie plastry,
skropic sokiem z cytryny. Na 4 talerzykach ukladac plasterki sera na
przemian z plastrami avocado i pomidorow, posypac usiekana cebula, polac
sosem, udekorowac listami melisy
salatka szejka
3 pomarancze
4 cebule
po 1 straku czerwonej, zoltej i zielonej papryki
2 lyzki usiekanych listkow melisy
1 lyzka usiekanych zielonych listkow miety
2 lyzki zielonych wydrylowanych oliwek
Sos: 3 lyzki oliwy
lyzeczka musztardy
3 lyzki soku z cytryny
cwierc lyzeczki otartej skorki pomaranczowej
sol, pieprz, szczypta cukru
Skladniki sosu dokladnie wymieszac, przykryc, wstawic do lodowki. Skladniki
salatki kroimy w kostke, mieszamy z mieta i melisa i polewamy mocno
schlodzonym sosem, dekorujemy oliwkami.
Salatka aromatyczna
1/2 nieduzej glowki bialej kapusty
peczek rzodkiewek
mala cebula
2 lyzki usiekanych listkow melisy
lyzka usiekanej zielonej pietruszki
lyzka soku z cytryny
sol, pieprz, szczypta cukru, olej
Kapuste szatkujemy i posypujemy sola. Cebule drobno siekamy, rzodkiewki
kroimy w cienkie plasterki. Oodcisnieta lekko kapuste laczymy z reszta
skladnikow, kropimy sokiem z cytryny, doprawiamy sola, cukrem, olejem,
mieszamy i lekko schladzamy. Przed podaniem posypujemy usiekana natka.
Salatka wiosenna
2 ogorki
2 pory (tylko biala czesc)
2 lyzki usiekanych listkow melisy
lyzeczka usiekanych listkow miety
3-4 biale rzodkiewki ("sopel lodu")
zabek czosnku
szklanka jogurtu
lyzka oliwy
lyzka soku z cytryny
sol, pieprz
Roztarty z sola czosnek mieszamy ze sokiem z cytryny, oliwa i pieprzem.
Pokrojone ogorki i pory laczymy z plasterkami rzodkiewek i usiekanymi
listkami ziol. Zalewamy sosem i jogurtem, mieszamy, lekko schladzamy.
(wszystkie przepisy pochodza z ksiazki "Kuchnia pachnaca ziolami" Hanny
Szymanderskiej
Ja lubie takze sos jogurtowo-majonezowy z siekanymi listkami melisy i np.
miety - podaje go do jajek na twardo.
Jesli chcesz, to sprawdze jeszcze jakies przepisy i zastosowania melisy u
Gumowskiej - ale podalabym je wieczorem, bo ksiazki sa u mojej Mamy i
musialabym do niej potuptac :-)
Herbatka (naladowana energia sloneczna - niech zyje wiosna i szparagi)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|