Data: 2002-03-05 06:27:54
Temat: Re: szyncle wlowe ?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Kasia L. <l...@p...onet.pl> wrote:
> Brasciole to bryzol ? Jestes pewny?
Jestem pewny.
Nazwa "bryzol" w l.p. odnotowana jest w Polsce pierwszy raz w 1958 r.
Przedtem sa "bryzole" wylacznie w l.m., odnotowane ok. 1900. Ale juz w
1783 Wojciech Wieladko w "Kucharzu doskonalym" uzyl formy "brezolle"
przejetej z francuskiego "brezolles", ktore pojawilo sie we Francji po
raz pierwszy w ksiazce kucharskiej "La nouvelle cuisine" Menona. Te
"brezolles" z kolei wywodza sie z wloskiego, gdzie wystepuja w roznych
regionalnych wariacjach jako "brasola", "braciuolla", "brasciole",
"bragiuola", "braciola"
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
|