Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tortillas, fajitas i burritos
Date: Tue, 3 Aug 2004 17:52:12 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 52
Message-ID: <ceojcc$dig$1@inews.gazeta.pl>
References: <ceobn9$8g5$1@news.onet.pl> <ceodv9$m6v$1@inews.gazeta.pl>
<ceoela$mse$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: client96.fwdc1.hawkcommunications.com
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1091555532 13904 172.20.26.240 (3 Aug 2004 17:52:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 3 Aug 2004 17:52:12 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.61
X-Remote-IP: client96.fwdc1.hawkcommunications.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210023
Ukryj nagłówki
eM <...@...c> napisał(a):
>Czyli tacos to bardziej kanapki (chrupkie i smazone w
> tluszczu),
Raczej taka "muszla" ("taco shell") ze zlozonej na pol twardej tortilli.
Wyobraz sobie prosty trzymacz do serwetek papierowych na stole w
knajpie/stolowce w komunie :-)))
>a tortille są nalesnikami do fajitas i burritos (roznica w
> nadzieniu), a zapiekane w sosie to enchiladas.
Tortillas (szczegolnie grubsze) to takze chleb powszedni w wielu krajach
latynoskich.
> Czy tortille mozna upiec samemu?
Tak. My mamy specjalna elektryczna "tortillera" do tego celu, ale mozna i
na patelni i na blasze byle bez tluszczu.
Tortillas z maki zbozowej -wychodzi przecietnie 12 duzych tortillas:
4 szklanki maki (najlepiej "unbleached")
1 1/2 szklanki cieplej wody
2 lyzeczki soli
4 lyzeczki proszku do pieczenia
2-3 lyzki tluszczu roslinnego (Ty w Londyniszczu, to "vegetable shortening"
ale smalec swinski tyz moze byc :-)))
Zmieszac make, sol i proszek do pieczenia. Powoli wrabiac tluszcz az
bedzie dobrze rozmieszany. Powoli dodawac wody i mieszac, az ciasto bedzie w
miare miekkie ale klejace sie, nie moze sie "lac." Jesli potrzeba- dodac
wiecej wody, byle ostroznie! Posypac stolnice odrobina maki i gniesc
ciasto (dobrze) przez ok. 5 minut. Po czym porzucac ciastem przez 5-10
minut w stolnice (ciskac nalezy "z chlebem" coby ciasto stalo sie bardzo
lepkie...) Ciasto podzielic na 12 czesci i rozwalkowac na krazki ok 10 cm
srednicy i cienkie (2 - 3mm grubosci choc mozna grubsze, jesli do "jedzenia
jak chleb.")
Rozgrzac patelnie bez tluszczu na srednim ogniu aby byla b. goraca i piec
tortilla az sie nie zbrazowi po czym przewrocic i przypiec z drugiej
strony. Ukladac w koszyczku i przykrywac sciereczka aby byly cieple.
Spozywac wedle uznania.
Z maki kukurydzianej sa inne proporcje ale ta sama idea.
Robienie tortillas jest dosyc monotonne :-))) Lepiej kupic.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|