Data: 2007-09-28 09:01:37
Temat: Re: udziec jagnięcy
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gosia Plitmik pisze:
> Za chwilę będe miała 2,5 kg udziec w domu. Planuję go upiec, ale prawdę
> mówiąc pierwszy raz mam doczynienia z jagnięciną. Ma ktoś sprawdzony
> przepis?
Marynata:
Ocet balsamiczny (ja używam biorę ciemny) - 1/3 szklanki
Oliwa lub olej - 3/4 szklanki
Rozmaryn - ok. 2 czubate łyżeczki
Czosnek posiekany - 2 ząbki duże
Sól gruba - 1 łyżka
Pieprz zielony dość grubo zmielony - 1 łyżeczka
Składniki wrzucić do słoika twist, zakręcić, "szejkować" do połączenia.
Udziec naciąć wzdłuż kości w miejscu najcieńszej warstwy mięsa, do samej
kości, częściowo odsłaniając kość, mięso ponakłuwać szpikulcem
równomiernie i dość gęsto.
Włożyć do mocnego worka foliowego, wlać marynatę, wydusić powietrze,
szczelnie i mocno zawiązać worek.
Masując mocno, rowprowadzić marynatę na całym mięsie, tak aby wciekła
też dobrze w rozcięcie.
Schować do lodówki na 24 godziny, w międzyczasie kilka razy obracać i
masować.
Wyjąć, wraz z marynatą dać do rękawa foliowego lub gęsiarki - upiec,
podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem, w razie potrzeby
uzupełniając go rosołem lub rosołem z kostki.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|