Data: 2007-09-28 10:07:41
Temat: Re: udziec jagnięcy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:fdif9j$o2m$1@news.onet.pl...
> Za chwilę będe miała 2,5 kg udziec w domu. Planuję go upiec, ale prawdę
> mówiąc pierwszy raz mam doczynienia z jagnięciną. Ma ktoś sprawdzony
> przepis?
> --
>
> Gosia
Można wytrybować kości rozcinając wzdłuż, rozłożyć na blacie, natrzeć
mieszanina soli i pieprzu, rozłożyć plasterki czosnku i kawałki papryki
słodkiej, zrolować. Osznurować lub włożyć w siatkę, ponacinać wąskim nożem -
naszpikować plasterkami czosnku. włożyć do rondelka z pokrywką i ustawić w
najniższym miejscu w chłodziarce. Moze poleżeć ze dwa dni, trzeba tylko
obracać od czasu do czasu. Przełożyć do brytfanny, na dno której nalano
oleju i piec, podlewając od czasu do czasu wodą i obracając. Pod koniec
można posypać sos odrobiną mąki i rozprowadzić winem wytrawnym.
|