Data: 2017-02-14 16:58:19
Temat: Re: wieprzowina z Aldi
Od: Pszemol <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Pan Pszemol napisał:
>
>>> Nasi praojce też solili surowe mięso celem dłuższego przechowania.
>>> Ale już jakiś czas temu odeszliśmy od tej tradycji. W Ameryce może
>>> ona trwać dłużej.
>>
>> Oj, chyba wiem o czym mówisz - i faktycznie jest tutaj dostępna w sklepach
>> szynka konserwowana solą, ale to są zupełnie inne stężenia soli - raz
>> kupiłem coś takiego dawno temu z ciekawości ale nie umiałem sobie z tym
>> poradzić - było to absolutnie nasączone solą, chyba przeznaczone do
>> długiego moczenia i odsalania przed gotowaniem/konsumpcją.
>>
>> Coś podobnie wygladajacego do tego boczku:
>> https://www.walmart.com/ip/Smithfield-Olde-World-Cur
e-Quarter-Slab-Country-Pepper-Bacon/133554282?wmlspa
rtner=wlpa&selectedSellerId=431&adid=222222222280611
51147
>>
>> Jestem pewny że dobry kucharz wiedziałby co z tym zrobić aby było smacznie
>> i zdrowo, ale ja dobrym kucharzem nie jestem :-)
>
> Kucharz nie tyle odsalał przed gotowaniem, lecz gotował w tym właśnie
> celu. Powstawał przy tym rozsoł jako jeden z produktów rozsalania.
> A temu wywarowi z czasem uproszczono nazwę na "rosoł" lub "rosół".
O, to bardzo ciekawe co mówisz...
Czyli takie solone szyneczki i boczusie, szczelnie zafoliowane, można
zabrać do plecaka na wielodniową wycieczkę w góry, pod warunkiem że ma się
ze sobą kociołek do gotowania rozsołu :-))) A co z tym rozsołdm można
zrobić? Nie będzie zbyt słony na np krupnik? :-)))
>> W przypadku tych wczoraj kupionych kotletów jest tylko, hmm ... można
>> powiedzieć "słonawa nuta", i myślę ż następnym razem nie posolę nic i
>> ocenię znowu. Kupiłem dwa opakowania więc zrobię mój test numer 2 bez
>> solenia :-)
>
> To może być jakoś związane z procesem rozmrażania przed paczkowaniem
> i sprzedażą.
A' propos rozmrażania i paczkowania, na tej samej etykiecie oroducent
sugeruje aby do 22 lutego skonsumować albo **zamrozić**. Czyli potwierdza
się teza, że jeśli rozmrożone mięso było cały czas w lodówce, zimne, to
można śmiało zamrozić ponownie...
> I rosoł staropolski sztucznie gotowany,
Do którego pan Wojski z dziwnymi sekrety
Wrzucił kilka perełek i sztukę monety,
Taki rosoł krew czyści i pokrzepia zdrowie.
Dobre! Wiara czyni cuda :-)
|