Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Karmakoma" <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zirbadza - co to za potrawa
Date: Thu, 17 Jun 2004 15:56:42 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 46
Message-ID: <cas7u6$o36$1@inews.gazeta.pl>
References: <carvng$lb1$1@news.dialog.net.pl> <cas2lk$mlg$1@news.onet.pl>
<cas5nt$pjs$1@news.dialog.net.pl> <cas6l9$crc$1@news.onet.pl>
<cas7hv$foi$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: out.spsa.com.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1087480582 24678 217.153.27.253 (17 Jun 2004 13:56:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Jun 2004 13:56:22 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-User: karmakoma
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205065
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Hanna Burdon" <h...@n...com> napisał w wiadomości
news:cas7hv$foi$1@news.onet.pl...
> In news:cas6l9$crc$1@news.onet.pl, Sowa wrote:
> Zirbajat al-Safarjal
<ciach>
>
> Weź tłustego kurczaka, rozbierz go [tak się mówi po polsku o dzieleniu
> całego kurczaka??] i umieść w czystym garnku. Dodaj korzeń alpinii
> lekarskiej [=gałgant chiński, stick to chyba w tym wypadku korzeń?]
co to takiego ta alpinia lekarska? rosnie w Polsce? cos takiego da sie u nas
gdzies dostac?
, garść
> namoczonej i obranej ciecierzycy [=groch włoski], ratl całych cebul i
> trochę soli. Zalej taką ilością wody, żeby wszystko przykryła i jedną
> trzecią uqiya oleju. Umieść garnek na ogniu, aż cebula będzie ugotowana;
> wyjmij całą cebulę i wyrzuć. Następnie wlej do garnka ćwierć ratl octu i
> poczekaj, aż się zagotuje [czy aż potrawa będzie ugotowana?]. Następnie
> wlej do garnka ratl świeżego soku z pigwy, wyciśniętego tego samego dnia,
> i dodaj pół uqiya suszonej kolendry, pół dirhem pieprzu i pół dirhem
> nardu, trzy dirhem kuminu
moze dla Was glupie pytanie - ale gdzie w wwie mozna dostac kumin? w zadnym
sklepie czegos takiego nie widzialam...
> i dwadzieścia dirhem miąższu chleba. Zdejmij z
> ognia, umyj okolice garnka [cokolwiek to znaczy] i poczekaj, aż się ustoi.
w sumie bardzo ciekawy przepis:-)). pokusilabym sie nawet o zrobienie czegos
podobnego, tylko nie wiem, czy wszystkie skladniki tej receptury sa dostepne
w polskich sklepach?
> Potem podaj i niech Bóg ma cię w swojej opiece.
>
to ostatnie zdanie jest najlepsze... hihihi...
pozdrawiam,
K.
|