Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <A...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Świnia na Rynku!
Date: Fri, 16 Jul 2004 21:09:23 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 22
Message-ID: <cd994h$hir$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-214-250.wroclaw.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1090004945 18011 81.190.214.250 (16 Jul 2004 19:09:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 16 Jul 2004 19:09:05 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:207981
Ukryj nagłówki
===
Właśnie wracam z Rynku obżarty i opity do nieprzytomności - jak świnia. I to
dosłownie!
Wrocław -> Rynek -> Spiż -> Rożen -> Świnia :-)
Codziennie w południe mistrz kuchni nadziewa na potężne szpikulce całego
prosiaka, ca. 60-70kg. Bydlę kręci się do wieczora z czułością polewane
wytopionym sosem. Głęboko ponacinana w kratkę skórka, piękny łeb z długim
ryjem, aromaty skręcające trzewia - krótko mówiąc uczta jak u Ulricha von
Jungingena. Każdy może sobie zamówić taki kawałek, na jaki ma ochotę. Do
tego świeżutki chleb z mamuta albo pieczone ziemniaki i musztarda. Cena
spokojna: 6zł za 10dkg. A część i tak się zwraca, bo do każdej porcji dają
spiża za pół ceny. Balowaliśmy kilka godzin, zjadłem chyba pięć porcji,
wypiłem chyba pięć piw, a wszystko zmieściło się w 55zł.
Każde mięso, czy to szynka, czy schab - niezwykle soczyste i takie akuratne,
że hej... A boczuś, hm... palce lizać :-)
waldek
===
|