Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane))
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw)
Message-ID: <2000030706373312975@[192.168.0.11]>
References: <3...@w...net> <20000302072123153053@[192.168.0.11]>
<89lmbf$dkq$1@korweta.task.gda.pl> <2000030306491345908@[192.168.0.11]>
<20000303080425317313@[192.168.0.11]> <89ofln$ljn$1@korweta.task.gda.pl>
<20000304091453248633@[192.168.0.11]>
<3...@n...cyf-kr.edu.pl>
<20000304193516339594@[192.168.0.11]>
<73dw4.30383$WD.775510@news.tpnet.pl> <3...@w...net>
<lmUw4.37907$WD.943281@news.tpnet.pl>
Organization: Telezynski i Syn
X-Newsreader: MacSOUP 2.2
Lines: 36
Date: Tue, 07 Mar 2000 05:38:31 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.52.128
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 952407511 212.160.52.128 (Tue, 07 Mar 2000 06:38:31 MET)
NNTP-Posting-Date: Tue, 07 Mar 2000 06:38:31 MET
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24345
Ukryj nagłówki
Przemyslaw Koziarski <p...@a...pl> wrote:
> > > [...]U Sachera w Wiedniu na miesko pieczone (caly kawal) czekalem 1.5
> > > godziny[...]
> >
> > > Przemyslaw Koziarski
> >
> > A czy jadles ich slynny tort?
> > Magdalena
> >
>
> Murzynek z dzemem oblany niby
> czekolada podany z bita smietana.
Murzynek, o ile sie znam na wypiekach to ciasto kakaowe wyrosniete na
proszku do pieczenia. Ciasto na tort Sachera robi sie jak biszkopt, z
bitych bialek bialek, ktore jednak nastepnie miesz sie z czekolada i
maslem i dodaje maki. Zrobienie takiego ciasta, aby nie opadlo, wymaga
troche umiejetnosci.
Ale kosztuje sporo i niewiele
wart ;)
Musi kosztowac. Robilem niedawno tort Sachera wedlug dobrego
austriackiego przepisu i weszlo do tego, na ciasto i polewe 350 gram
gorzkiej szwajcarskiej czekolady. Ponadto pierwszorzedna konfitura
morelowa, jajka, maslo, wanilia, cukier, maka. Nie liczac w domu
robocizny, w polskich warunkach wychodzi ponad 30 zl. za nieduzy tort.
A ile wart? Moze komus nie smakowac, kwestia gustu, ale w dzeidzinie
cukiernictwa to jedno z najwyzszych osiagniec sztuki. Sam sie przyznam,
ze nie jestem wielkim amatorem slodyczy, a jezeli juz cos jem, to jestem
bardzo wybredny. Ponadto nie przepadam za kombinacja owocow i
czekolady. W torcie Sachera jednak ta kombinacja jest doskonala.
Wladyslaw
|