« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-23 11:22:26
Temat: jak ugotować ryż by...pytanko:
co należy zrobić by ryż po ugotowaniu był faktycznie sypki a nie robiła się
z niego papka?
z góry dzięki wielkie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-23 11:48:33
Temat: Re: jak ugotować ryż by...Ostatni poznałam sposób, który mi osobiście pasuje.
Szklankę ryżu wsypuję na patelnię, chwilę przesmażam z łyżką oleju (aż
niektóre ziarna zbrązowieją leciutko). Wsypuję ryż do garnka, zalewam 2
szklankami wody (raz zalałam zimną, raz wrzątkiem - chyba nie było różnicy),
dodaję soli do smaku, gotuję na małym ogniu ok. 5 minut, po czym zdejmuję z
gazu a ryż dochodzi sam pod przykrywką. Od czasu do czasu go zamieszam. Jest
dobry, gdy wchłonie wodę i jest miękki.
Jak do tej pory wychodzi świetnie.
Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-23 15:09:03
Temat: Re: jak ugotować ryż by...witaminki napisal(a):
>pytanko:
>co należy zrobić by ryż po ugotowaniu był faktycznie sypki a nie robiła się
>z niego papka?
A w zasadzie to co to za szjba z tym sypkim ryzem? Na cholere ryz ma
byc 'faktycznie' sypki?
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"What is it about audio that brings out all the idiots?"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-23 16:35:42
Temat: Re: jak ugotować ryż by...aby ryż był sypki do gotowania trzeba wlać odrobinę oleju
Użytkownik "witaminki" <w...@g...net> napisał w wiadomości
news:arno7a$6vr$1@absinth.dialog.net.pl...
> pytanko:
> co należy zrobić by ryż po ugotowaniu był faktycznie sypki a nie robiła
się
> z niego papka?
> z góry dzięki wielkie.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-24 01:04:37
Temat: Re: jak ugotować ryż by...Aby dobrze wchłaniał gęste sosy.
Ryż sypki to podstawa wielu kuchni: indonezyjskiej, niektórych chińskich,
malajskiej ...
Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:2f6vtusm1tlobop6nsu4v485ckrv19bo5k@4ax.com...
> witaminki napisal(a):
>
> >pytanko:
> >co należy zrobić by ryż po ugotowaniu był faktycznie sypki a nie robiła
się
> >z niego papka?
>
> A w zasadzie to co to za szjba z tym sypkim ryzem? Na cholere ryz ma
> byc 'faktycznie' sypki?
>
> --
> Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
>
> "What is it about audio that brings out all the idiots?"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-24 08:39:12
Temat: Re: jak ugotować ryż by...
olej! i to byla odpowiedz!
wychodzi rewelacyjny
jeszcze raz dzieki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-25 10:54:46
Temat: Re: jak ugotować ryż by...> co należy zrobić by ryż po ugotowaniu był faktycznie sypki a nie
robiła się
> z niego papka?
Jak makaron!!!
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-28 11:08:56
Temat: Re: jak ugotować ryż by...On Sat, 23 Nov 2002 12:22:26 +0100, "witaminki" <w...@g...net>
wrote:
>pytanko:
>co nale? zrobi?y ry?po ugotowaniu by?faktycznie sypki a nie robi? si?z niego papka?
>z g?dzi? wielkie.
>
1. gotujemy ryż ok 8 minut w dobrze osolonej wodzie
2. odcedzamy, płuczemy
3. przekładamy do miski i wstawiamy do garnka z gotującą się wodą i
gotujemy ryż na parze ok 30 min
4. czekając, aż ryż będzie miękki idziemy do komputera i ustawiamy
kodowanie polskich znaków na ISO-8859-2, aby inni mogli to bez
problemu czytać.
Smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-29 00:58:38
Temat: Re: jak ugotować ryż by...
"Mirek" <b...@w...pl> wrote in message
news:1utbuuk7j3lbusnru22h8o151tdvakrfj2@4ax.com...
>
> >pytanko:
> >co nale? zrobi?y ry?po ugotowaniu by?faktycznie sypki a nie robi? si?z
niego papka?
Przede wszystkim wazne sa proporcje.Ja np.wsypuje kubek ryzu na dwa i pol
kubka wody.Szczypta soli.Nastepnie czekam az sie zagotuje .Nastepnie
drewniana lyzka zamieszam raz i zmniejszam plomien do minimum pozostawiajac
pod przykryciem ryz na jakies 15 -20min.Po tym czasie powinien byc juz
gotowy.Mysle ze o powodzeniu udanego gotowania ryzu ,oprocz proporcji bedzie
decydowac trafiona temperatura,ktora trzeba wyczuc ,bowiem kazda kuchenka
podgrzewa inaczej.
powodzenia
pozdr,
sarna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-29 04:00:02
Temat: Re: jak ugotować ryż by...Jaki ryz masz do swojej dyspozycji? Na sypko najlepiej gotowac indyjski
Basmati. Z tym, ze najpierw trzeba go dobrze wyplukac, potem wstawic do wody i
moczyc przez 20 minut, a potem odcedzic i suzyc przez co najmniej pol godziny.
Gotowac w proporcjach poltora szklanki wody na szklankr ryzu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |