Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "sassanach" <s...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: sajgonki
Date: Tue, 4 Dec 2001 23:01:44 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <9ukrsu$e4u$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pq151.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1007547104 14494 217.99.0.151 (5 Dec 2001 10:11:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Dec 2001 10:11:44 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:85931
Ukryj nagłówki
Cześc,
ostatnio wystukałam w jakims poście ze mam niezly przepis na sajgonki, żeby
nie było gołosłowia dla wszystkich chętnych:
Saigonki z farszem pieczarkowo-kapuścianym
( w sumie to troche banalny farsz, jednak bukiet przypraw nadaje im dosc
niecodzienny smak, o ile pzryprawi sie go dosc mocno ;-) )
papiery ryżowe
kapusta kwaszona
pieczarki
olej
pzryprawy: imbir, papryka słodka, sos sojowy, goździki mielone, czosnek,
ziele ang, liśc laurowy, wodka
Kapuste kroimy przyprawiamy. Nastepnie dusimy pod przykryciem z odrobiną
oleju i wody. Pieczarki siekamy i posmażamy na oleju złamanym ząbkiem
czosnku. Mieszamy kapustke z pieczarkami i jeszcze chwile dusimy (chodzi o
to aby kapusta byla miękka). Dodajemy wodke.
Papiery ryzowe wkladamy do miski z wodą, a gdy zmiękną szybko wyjmujemy.
Nakladamy farsz i zwijamy (najpierw zawijamy boki, potem robimy rulon
podobnie jak przy krokietach).
Smażymy w dużej ilosci oleju do złotej barwy.
Podaje sie ze standardowym sosem słodko-kwasnym.
Moje uwagi na zas, jeslli ktoś zdecyduje sie robic to po raz pierwszy:
- nalezy uważać pzry tych papierach, bo bardzo latwo sie rozrywają
- do smażenia dobrze wybrac dużą głęboką patelnie i nie kłaśc zbyt duzo
sajgonek na jeden raz, bo mają tendencje do "sklejania sie" ze sobą jesli
sie zetkną i wtedy caly wysiłek na nic
- do farszu można dodac surowe jajko, wtedy będzie bardziej spójny
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151
|