Data: 2001-12-04 22:01:44
Temat: sajgonki
Od: "sassanach" <s...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cześc,
ostatnio wystukałam w jakims poście ze mam niezly przepis na sajgonki, żeby
nie było gołosłowia dla wszystkich chętnych:
Saigonki z farszem pieczarkowo-kapuścianym
( w sumie to troche banalny farsz, jednak bukiet przypraw nadaje im dosc
niecodzienny smak, o ile pzryprawi sie go dosc mocno ;-) )
papiery ryżowe
kapusta kwaszona
pieczarki
olej
pzryprawy: imbir, papryka słodka, sos sojowy, goździki mielone, czosnek,
ziele ang, liśc laurowy, wodka
Kapuste kroimy przyprawiamy. Nastepnie dusimy pod przykryciem z odrobiną
oleju i wody. Pieczarki siekamy i posmażamy na oleju złamanym ząbkiem
czosnku. Mieszamy kapustke z pieczarkami i jeszcze chwile dusimy (chodzi o
to aby kapusta byla miękka). Dodajemy wodke.
Papiery ryzowe wkladamy do miski z wodą, a gdy zmiękną szybko wyjmujemy.
Nakladamy farsz i zwijamy (najpierw zawijamy boki, potem robimy rulon
podobnie jak przy krokietach).
Smażymy w dużej ilosci oleju do złotej barwy.
Podaje sie ze standardowym sosem słodko-kwasnym.
Moje uwagi na zas, jeslli ktoś zdecyduje sie robic to po raz pierwszy:
- nalezy uważać pzry tych papierach, bo bardzo latwo sie rozrywają
- do smażenia dobrze wybrac dużą głęboką patelnie i nie kłaśc zbyt duzo
sajgonek na jeden raz, bo mają tendencje do "sklejania sie" ze sobą jesli
sie zetkną i wtedy caly wysiłek na nic
- do farszu można dodac surowe jajko, wtedy będzie bardziej spójny
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151
|