Data: 2008-03-22 17:14:54
Temat: zaparzam
Od: akata <m...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 22 Mar 2008 07:57:44 +0100, Ludek Vasta napisał(a):
> Witam,
>
> z ciekawosci sobie kupilem surowa biala kielbase, ktora podobno jest
> tradycyjna na polskim wielkanocnym stole. Ale na razie nie wiem, jak sie
> ja wielkanocnie przyrzadza. Gotuje sie ja? Czy smazy? Piecze? A moze je
> sie na surowo? Czy to jest zalezne od regionu Polski?
>
> Ludek
Witam!
Zaparzam tą kiełbasę i część wrzucam do "pyrlącego" żurku, a
część piekę z dodatkiem cebuli i majeranku. (W naczynie żaroodporne
leję trochę tłuszczu płynnego, np. oleju z pestek winogron i na to
wrzucam białą właśnie, plus dodatki.)
Biała surowa, którą kupuję jest mocno doprawiona, więc dodaję tylko
majeranek na wierzch.
Moje zaparzanie polega na wrzuceniu białej do wrzątku, wyłączeniu
gazu/prądu i odczekaniu ok. 15 minut.
Smacznego!
--
APZ otpowiedzią na prawdę.
APZ alternatywą dla zubożenia znaczenia znaków diakrytycznych. ! Ö !
Your barrel is your castle.
|