Data: 2016-06-02 10:29:14
Temat: Creme au violette
Od: stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Troszkę za późno ale może gdzieś w głębi puszczy (nawet świętokrzyskiej)
jeszcze znajdziecie surowiec viola silvestric do:
Creme au violette
rozpuścić 9 1/2 łuta (16 deka) cukru, a gdy ten jest jeszcze gorący,
wrzucić 91/2 łuta (16 deka) fiołków, oczyszczonych ze wszelkich listków,
korzonków, paprochów i zbieranych przed wschodem słońca. Przykryć cukier
i zostawić go na 7 godzin aby naciągnął zapachem fiołkowym.
Gdy cukier jeszcze ciepły, dać 3 łyżki maraskino dobry łut (2 deko)
rozpuszczonej żelatyny, wymięszać to wszystko dobrze, przecedzić przez
serwetę, wlać 1/2 kwarty (pół litra ? chyba ćwiartkę) bitej śmietany,
wlać do formy oliwą wysmarowanej i postawić na lód.
pozdrawiam
Fioletowy Stefan bez fiołkowej Natalii...
|