Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "cherokee" <c...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Doskonały i prosty przepis na placek drożdzowy ze sliwkami
Date: Tue, 23 Aug 2005 11:44:49 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 56
Message-ID: <deer71$s5k$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dld154.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1124790305 28852 83.24.33.154 (23 Aug 2005 09:45:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 23 Aug 2005 09:45:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:246543
Ukryj nagłówki
Znalazłam w sieci przepis na placek drożdzowy ze sliwkami, który jest bardzo
prosty w wykonaniu, nie wymaga poswiecenia mu połowy dnia a smakuje
doskonale. Ciasto posypałam kruszonką wg przepisu chyba Qdłatej - w równych
proporcjach masło, cukier i mąka, masło roztopic, wsypac cukier i mąkę,
zamieszac (wyjdzie ciało stałe), schłodzic i pokruszyc na ciasto przed
włozeniem do piekarnika.
Jedna uwaga: poniewaz przesiałam mąkę, wydaje mi się ,ze musiałam dodac jej
trochę więcej, niz w przepisie, bo mam miarkę objętościową.
Ciasto ma się po prostu przestac lepic do rak. Wychodzi puchate, spód jest
idealny - złoty i miekki, piecze się dokłądnie tyle , ile w przepisie.
Blaszka: 35x28cm.
pozdr
cherokee
http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1968/104/
Napisał Eljot
Składniki:
cisto drożdżowe:
. 50 dag mąki
. 40 g drożdży
. 50 g cukru
. 250 ml letniego mleka
. 80 g masła
. 2 jaja
. 1/2 łyżeczki soli
masa:
. 1,25 kg węgierek
. 50 g cukru
. 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiać do miski, w środku zrobić niewielki wgłębienie.
Do wgłębienia wkruszyć drożdże i posypać 1 łyżeczką cukru.
Następnie wlać letnie mleko, wymieszać z drożdżami i odrobiną mąki z
brzegu kopczyka.
Miskę przykryć, rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
około 20 minut.
Do mąki z rozczynem dodać miękkie masło, jaja, pozostały cukier i sól.
Ze składników elektrycznym robotem wyrobić gładkie ciasto, przykryć i
odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przygotowanie: śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Ciasto drożdżowe energicznie zagnieść, rozwałkować i przełożyć na
natłuszczoną blachę.
Na cieście dachówkowato ułożyć śliwki skórką do dołu.
Cukier wymieszać z cynamonem i równomiernie posypać wszystkie owoce.
Placek odstawić na 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180oC. Ciasto wstawić do piekarnika na środkową
półkę i piec 25 minut. Wyjąć z pieca i zupełnie wystudzić.
Placek można podawać z bitą śmietaną.
|