Data: 2009-11-13 18:59:19
Temat: Dynia.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tarta z dynią.
Ciasto jak na tartę - czyli kruche, z dużą ilością tłuszczu.
Nadzienie (można nadmiar umieścić w słoikach i zapasteryzowac):
Dynię obrać, pokroić w małe kawałki wielkości orzecha włoskiego, częściowo
rozparować w przykrytym rondlu, dodając wpierw wodę na dno. Mają pozostać
widoczne kawałki plus tylko nieco miazgi między nimi.
Nadmiar zapakowac w słoiki, zapasteryzowac - będzie na następne tarty.
Resztę nadzienia nieco ostudzić, wyłożyć na gorące, świeżo podpieczone
kruche ciasto w foremce z rantem, posypać cukrem, cynamonem (obowiązkowo),
wiórkami masła, polać gęstą kwaśną śmietaną, posypać cukrem i cukrem
waniliowym wymieszanymi ze startym herbatnikiem albo zamiast śmietany -
kruszonka z masłem. Upiec na rumiano. Podawac na gorąco - wersja "bez
śmietany" - z bitą słodką śmietaną.
--
Ikselka.
|