Data: 2014-11-01 00:52:14
Temat: Dynia Ambar.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jeśli spotkacie w sklepie taką dynię
http://gieldanasion.pl/photos/dynia-ambar-2423383736
.jpg
to polecam! - nieduża jak hokkaido, przepyszna, ciemnozielona skórka,
pomarańczowy miąższ ma ok.dwa razy więcej suchej masy niż inne odmiany,
przy czym wyłącznie ta dynia nie kumuluje trucizn, świetnie się
przechowuje.
Dziś rozgotowałam jedną z moich osobiście wyhodowanych - była zupa dyniowa,
niesłychanie aksamitna i zawiesista bez zagęszczaczy. Reszta puree pójdzie
do słoików. Po ostygnięciu puree jest tak gęste, że trudno je nawet
nabierać łyżką, radzę kłaść do słoi póki gorące. Będzie bardzo wydajne na
zupę - potrzeba go ze dwa razy mniej niż innych odmian. Odmiana nr 1 na
przyszły rok, nawet piżmowa i hokkaido spadły na miejsca 2 - 3 :-)
|