Data: 2014-11-01 09:12:45
Temat: Re: Dynia Ambar.
Od: "J." <j...@j...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 01.11.2014 o 08:48, Qrczak pisze:
> Dnia 2014-11-01 00:52, obywatel XL uprzejmie donosi:
>> Jeśli spotkacie w sklepie taką dynię
>> http://gieldanasion.pl/photos/dynia-ambar-2423383736
.jpg
>> to polecam! - nieduża jak hokkaido, przepyszna, ciemnozielona skórka,
>> pomarańczowy miąższ ma ok.dwa razy więcej suchej masy niż inne odmiany,
>> przy czym wyłącznie ta dynia nie kumuluje trucizn, świetnie się
>> przechowuje.
>> Dziś rozgotowałam jedną z moich osobiście wyhodowanych - była zupa
>> dyniowa,
>> niesłychanie aksamitna i zawiesista bez zagęszczaczy. Reszta puree
>> pójdzie
>> do słoików. Po ostygnięciu puree jest tak gęste, że trudno je nawet
>> nabierać łyżką, radzę kłaść do słoi póki gorące. Będzie bardzo wydajne na
>> zupę - potrzeba go ze dwa razy mniej niż innych odmian. Odmiana nr 1 na
>> przyszły rok, nawet piżmowa i hokkaido spadły na miejsca 2 - 3 :-)
>
> Dzięki za info.
> W tym roku zażeram się hokkaido, ale może i tą wyczaję gdzieś.
> BTW kiedy się kończy sezon na dyńki?
> Chcę jeszcze trochę puree do zamrażary wepchnąć.
>
> Q
Dziewczyny puree tak po prostu do sloikow i do zamrazarki?
Tez mam niesamowity "wysyp dyni" ...
Tylko moja to pizmowa.
i tak sie zastanawiam co z nia zrobic :)
--
j.
|