Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "J." <j...@j...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dynia Ambar.
Date: Sat, 01 Nov 2014 09:12:45 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 32
Message-ID: <m324lt$m3p$1@node1.news.atman.pl>
References: <1nmnfiivy1zwl.j244qikjdy91$.dlg@40tude.net>
<5454904e$0$18075$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: static-91-225-135-3.devs.futuro.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1414829565 22649 91.225.135.3 (1 Nov 2014 08:12:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Nov 2014 08:12:45 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.1.0
In-Reply-To: <5454904e$0$18075$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358572
Ukryj nagłówki
W dniu 01.11.2014 o 08:48, Qrczak pisze:
> Dnia 2014-11-01 00:52, obywatel XL uprzejmie donosi:
>> Jeśli spotkacie w sklepie taką dynię
>> http://gieldanasion.pl/photos/dynia-ambar-2423383736
.jpg
>> to polecam! - nieduża jak hokkaido, przepyszna, ciemnozielona skórka,
>> pomarańczowy miąższ ma ok.dwa razy więcej suchej masy niż inne odmiany,
>> przy czym wyłącznie ta dynia nie kumuluje trucizn, świetnie się
>> przechowuje.
>> Dziś rozgotowałam jedną z moich osobiście wyhodowanych - była zupa
>> dyniowa,
>> niesłychanie aksamitna i zawiesista bez zagęszczaczy. Reszta puree
>> pójdzie
>> do słoików. Po ostygnięciu puree jest tak gęste, że trudno je nawet
>> nabierać łyżką, radzę kłaść do słoi póki gorące. Będzie bardzo wydajne na
>> zupę - potrzeba go ze dwa razy mniej niż innych odmian. Odmiana nr 1 na
>> przyszły rok, nawet piżmowa i hokkaido spadły na miejsca 2 - 3 :-)
>
> Dzięki za info.
> W tym roku zażeram się hokkaido, ale może i tą wyczaję gdzieś.
> BTW kiedy się kończy sezon na dyńki?
> Chcę jeszcze trochę puree do zamrażary wepchnąć.
>
> Q
Dziewczyny puree tak po prostu do sloikow i do zamrazarki?
Tez mam niesamowity "wysyp dyni" ...
Tylko moja to pizmowa.
i tak sie zastanawiam co z nia zrobic :)
--
j.
|