Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak sie piecze chleb Jak sie piecze chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak sie piecze chleb

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Jak sie piecze chleb
Date: Fri, 21 Jan 2000 22:25:37 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 77
Message-ID: <86ak6t$gq2$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pa135.opole.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 948491293 17218 212.160.20.135 (21 Jan 2000 21:48:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 21 Jan 2000 21:48:13 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21501
Ukryj nagłówki

Obiecalem pare dni temu kilka przepisow na chleb. Oto one. Podaje w
doslownym brzmieniu z ksiazki "Wielka Ksiega Chleba", ktora ukazala sie
nakladem wydawnictwa Twoj Styl w roku 1998.

podstawowy przepis na chleb (1 duzy bochenek)

350 g bialej mocnej nie bielonej maki pszennej
350g razowej maki pszennej z przemialu w mlynie zarnowym lub na walcach
kamiennych
15 g soli morskiej , sypkiej
15 g swiezych drozdzy
430 ml letniej wody (~38 C)

przygotowac jak tradycyjne ciasto drozdzowe (z rozczynem), pomijam tu opis
formowania bochenka, generalnie przed uformowaniem rosnac ma ciasto a potem
jeszcze bochenek; pieczemy w 220 C 15 min a potem w 190 C jeszcze 20-25 min

chleb na zakwasie
-------------------

zaczyn :
230g maki razowej z mlyna zarnowego
ok. 230 ml letniej wody

zakwas :
140 ml letniej wody
230 g nie bielonej maki pszennej

ciasto :
55 ml letniej wody
20 g solo morskiej
ok. 230 g nie bielonej bialej maki pszennej

aby przygotowac zaczyn, wsypac make razowa do malej miski; posrodku zrobic
dolek, wlac w dolek letnia wode i wymioeszac na bardzo gesta papke
przykryc wilgotna sciereczka i zostawic na 3 dni w temperaturze pokojowej;
nalezy pamietac o codziennym zwilzaniu sciereczki; po 3 dniach zaczyn
powinien miec szary kolor, porowata strukture i intensywny zapach
aby przygotowac kolejna faze - zakwasu - wlac zaczyn do duzej miski;
mieszajac dodac letnia wode i biala make, wyrabiac prze minute az powstanie
gesta papka, przykryc wilgotna sciereczka i pozostawic w temp. pokojowej na
24 - 36 h; po tym czasie masa powina miec lekko porowata konsystencje; im
dluzej pozostawi sie zakwas, tymwyrazniejszy bedzie smak chleba
aby przygotowac ciasto, zamieszac dokladnie zakwas, dodac pozostala wode i
sol i dobrze wymieszac, nastepnie dodac tyle z pozostalej bialej maki, aby
powstalo luzne, ale odstajace od reki ciasto
wyjac ciasto na stolnice i wyrabiac 10 min az stanie sie spoiste i
sprezyste, wolzyc do miski, przykryc wilgotna sciereczka i pozostawic do
wyrosniecia w temop. pokojowej na 10-12 godzin
przerobic wyrosniete ciasto, odciac z niego 170-230 g oi odl;ozyc na
nastepny zaczyn, z reszty uformowac kule przykryc wilgotna sciereczka i
pozostawic do wyrosniecia na 8 godzin, az podwoi objetosc
nagrzac piekarnik do 220 C, nozem czterokrotnuie naciac wierzch bochenka
(nalezy to zrobic jednym ruchem, nie przeciagajac nozem po wierzch
bochenka - bo chleb moze wtedy opasc), oproszyc maka ; piec 20 min po czym
jeszcze 35-55 min w 190 C; upieczony bochenek udzerzony od spodu powinien
wydawac gluchy odglos

aby przechowac zaczyn na nastepny dzien wlozyc zachowana porcje ciasta do
natluszczonego woreczka i przechowywac w lodowce do 3 dni
przystepujac do przygotowania nastepnego bochenka nalezy rozpoczac od razu
od zakwasu, do zaczynu nalezy wtedy dodac odrobine cieplej wody aby powstala
gesta masa; dlaej postepowac wedlug przepisu

chleby z pierwszych 2-3 wypiekow beda smaczne, ale nie wyrosna tak dobrze
jak nastepne, keidy zakwas sie ustali

i jeszcze ciekawostak : sa piekarze, ktorzy nie przerwali "lancuszka"
zakwasu od prawie 100 lat

Przemyslaw Koziarski
--
Przemyslaw Koziarski
p...@k...net.pl UIN : 853916



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.01 SKiBA
23.01 Przemyslaw Koziarski
23.01 SKiBA
24.01 Magdalena Bassett
24.01 Przemyslaw Koziarski
24.01 Magdalena Bassett
24.01 Przemyslaw Koziarski
25.01 Magdalena Bassett
25.01 Przemyslaw Koziarski
25.01 SKiBA
25.01 Przemyslaw Koziarski
25.01 Magdalena Bassett
25.01 Magdalena Bassett
25.01 Przemyslaw Koziarski
26.01 SKiBA
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem