Data: 2000-01-24 21:01:16
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przemyslaw Koziarski wrote:
> > Prawdziwy chleb jest na zakwasie. Jezeli chcesz sie pobawic, to zrob swoj
> > zakwas:
> > Prosty zakwas
> > W duzym sloiku wymieszac dokladnie 2 szklanki cieplej wody, 50 gr swiezych
> > drozdzy, 1 lyzke cukru, 1 szklanke maki.
>
> Jak to jest z tym zakwasem. Ja mam kilka przepisow, w zadnym nie ma drozdzy,
> zawsze tak robie i zawsze sie udaje.
>
> Przemyslaw Koziarski
Zawsze jak robisz?
W zakwasie zawsze musza byc drozdze. Zakwas to zawiesina, w ktorej zyja drozdze
w stanie spoczynku, zerujac na mace, ktora ten zakwas karmisz. Cukier sie daje
tylko na poczatku, zeby dac kopa calemu procesowi.
Drozdze do zakwasu moga byc rowniez ze starego ciasta, z powietrza, z piwa, z
winogron, albo z zywych drozdzy. Zakwas mozna nawet zrobic ze splesnialego
chleba, byle bylby on bez soli. W ten sposob uzyskuje sie inne odmiany zakwasu
i inny smak chleba. Zaczynanie zakwasu od zywych drozdzy jest po prostu
najlatwiejszym sposobem dla poczatkujacych.
Magdalena
|