Data: 2000-01-25 00:25:33
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przemyslaw Koziarski wrote:
> > Zawsze jak robisz?
> >
> > W zakwasie zawsze musza byc drozdze
>
> No wlasnie bez drozdzy :)) Ale serio w paru ksiazkach sa przepisy na zakwas
> z maki i wody, zreszta zabacz na przepis podany na poczatku tego watku.
> I teraz to juz nic z tego nie rozumiem :))))
>
> Przemyslaw Koziarski
Oczywiscie, ze sa drozdze. Zaczyna sie od maki i wody, a ta zawiesina lapie
drozdze z powietrza, ktore sie zagniezdzaja i powoduja kwasnienie roztworu, tym
samym budujac duza ilosc drozdzy. Gdy dodasz ten zakwas do ciasta na chleb, to
jakby rosl, gdyby nie mial drozdzy?
Magdalena
|