Data: 2000-01-26 18:16:27
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Od: s...@c...net (SKiBA)
Pokaż wszystkie nagłówki
>Nie dodajesz drozdzy, jesli masz czas, zeby pozostawic chleb na 6-8 godzin do
>powolnego wyrastania. Jezeli masz obiad za poltorej godziny, to robisz chleb
>i z zakwasem (dla smaku) i z drozdzami (dla szybkiego rosniecia), wtenczas
>rosnie godzine, piecze sie pol, i voila! swiezy chleb do obiadu.
Pomalu zaczynam rozumiec. Teraz mam tylko jeszcze jedno pytanie:
- czy ze zyklej maki przennej sprzedawanej w supermarktach nie
wyjdzie dobry chleb?
- co to jest maka wysoko glutenowa?
Pytam, bo nie jestem pewien czy tutaj bede mial mozliwosc kupna takich
mak ja ta wysokoglutenowa (jak to by sie nazywalo po angielsku?) i
ciemna zytnia.
Gdybym takich mak nie dostal, to musze sobie dac spokój z próbami
upieczenia chleba ytakiego jak sprzed wieków?
pozdrowienia
SKiBA
Compas: http://www.casema.net/~skib/
|