Data: 2000-01-25 22:11:25
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
SKiBA wrote:
> >Prawdziwy chleb jest na zakwasie. Jezeli chcesz sie pobawic, to zrob swoj
> >zakwas:
> >Prosty zakwas
>
> Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
>
> Historia zakwasu jest troche zawiklana ale jak rozumiem to zakwas jest
> po prostu wychodowana wlasnorecznie kolonia drozdzy, wiec
> dodadajac do ciasta zakwasu nie potrzeba dodawac drozdzy?
>
> SKiBA
>
> Compas: http://www.casema.net/~skib/
Nie dodajesz drozdzy, jesli masz czas, zeby pozostawic chleb na 6-8 godzin do
powolnego wyrastania. Jezeli masz obiad za poltorej godziny, to robisz chleb
i z zakwasem (dla smaku) i z drozdzami (dla szybkiego rosniecia), wtenczas
rosnie godzine, piecze sie pol, i voila! swiezy chleb do obiadu.
Magdalena
|