Data: 2000-01-23 16:11:26
Temat: Re: Jak sie piecze chleb
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy taka zwykla maka przenna nie nadaje sie do zrobienia dobrego
> chleba?
>
> pozdrowienia
>
Jak zaznaczylem, przepisy przepisalem doslownie z ksiazki. Z wyjasnien
wynika, ze dostepne w Polsce maki nie sa bielone, wiec nie ma z tym
problemu. Cieszmy sie, ze nie mieszkamy w UK, bo tam w wiekszosci gatunkow
maki jest juz proszek do pieczenia (przynajmniej tak twierdzi moj znajomy
rodowity Anglik, ktory zna sie sporo na kuchni).
Natomiast z samej zwyklej pszennej maki nie wyjdzie chleb o wyrazistym
smaku, zapachu i kolorze. Trzeba dodac albo maki pszennej razowej albo
zytniej. Poszukaj w sklepikach z tzw. zdrowa zywnoscia. Tylko nie pytaj w
jakim mlynie maka byla mielona, bo spowodujesz reakcje podobna do tej, jaka
mnie sie trafila po zadaniu pytania czy krowka , z ktorej pochodzi ta
wolowina jest z gatunku odpowiedniego na steki :)))))
Przemyslaw Koziarski
|