Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!nx02.iad01.newshosting.com!n
ewshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.
news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Kanciasta szynka.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Wed, 8 May 2013 19:55:57 +0200
Message-ID: <y...@4...net>
Lines: 38
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.43.22.215
X-Trace: 1368035753 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1208 178.43.22.215:1977
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350976
Ukryj nagłówki
http://www.fakt.pl/Tak-kantuja-nas-na-szynce-Zobacz-
co-jest-w-szynce,artykuly,148684,1.html
"(...)Wędlina sprzedawana jest najczęściej bez opakowania, a wtedy jej
skład pozostaje dla klienta niezbadaną tajemnicą.
- Żeby szynka zasługiwała na swoją nazwę, z kilograma mięsa może jej
powstać nie więcej niż 80 dekagramów. Tymczasem wielu producentów wędlin
wytwarza z kilograma mięsa blisko dwa kilo szynki. Ona nie może być dobra -
przekonuje Kamil Kreczkowski (25 l.) z masarni w Miłakowie na Warmii.
Tradycyjna szynka w swoim składzie ma jedynie mięso, sól i przyprawy. Ta z
masowej produkcji ma składników liczonych w dziesiątki: azotanową solankę,
żelatynę, białko sojowe, konserwanty i substancje wzmacniające smak oraz
zapach z grupy E. Do tego szynki nie wędzi się, a maluje - jak auta w
lakierniach.
- Konsument musi zwracać na to uwagę i czytać uważnie etykiety lub domagać
się informacji o składzie. Dobra szynka, niestety będzie też odpowiednio
kosztować - mówi inspektor Krystyna Procyk z Inspekcji handlowej w
Olsztynie.
Z tego składa się kiepska szynka
Z 1 kilograma surowego mięsa uzyskuje się 1,80 kilograma wędliny. W jaki
sposób? Wystarczy przeczytać skład: mięso - 65 proc., substancje
wypełniające i stabilizatory (azotanowa solanka, żelatyna, białko sojowe) -
25 proc., konserwanty i substancje wzmacniające smak oraz zapach z grupy E
- 6 proc., substancje koloryzujące zastępujące wędzenie - 2 proc., gluten,
jaja, mąka ziemniaczana, pochodne produkty sojowe - 2 proc. Taka szynka ma
też niską cenę. Dobra szynka musi kosztować powyżej 30 złotych za kilogram
Oto prawdziwa szynka
Prawdziwa szynka wiejska oparta na staropolskiej recepturze: z 1 kilograma
surowego mięsa uzyskuje się do 80 dekagramów wędliny. Skład: mięso - 94
proc., przyprawy (sól, pieprz, czosnek, gorczyca, posiekana papryka, zioła)
- 3 proc., naturalna substancja peklująca - 1 proc., woda - 2 proc.(...)"
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|