Data: 2013-05-09 14:20:16
Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: Robson <r...@...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-05-09 13:31, krys pisze:
> Ikselka wrote:
>
>> Coraz więcej osób stara się samemu robić wędliny. Moze nie wpłynie to
>> znaczaco na ogólny rynek, ale... może jednak da do myślenia producentom,
>> ze jest spory rynek na DOBRE wyroby, niekoniecznie chodzi o tanie.
>
> Ale jakby tak uczciwie policzyć, to nie wiem, co wyjdzie taniej - szynka z
> mięsa, czy szynka ze sklepu ( biorac pod uwagę, że tu w kilogramie szynki
> jest połowa mięsa, a reszta to lepiej nie wiedzieć).
>
>
>
Nie chodzi o TANIEJ. Poczytaj skład, nawet te wędliny po 30-50 zł za kg
mają w składzie więcej pozycji niż ja na tygodniowej liście zakupów.
Skład mojej szynki: szynka, sól, cukier, jałowiec, majeranek, czosnek,
pieprz, liść laurowy i kolendra.
Wędzarkę zbudowałem z desek które miałem, drewno do wędzenia zbieram od
kilku lat z wycinki gałęzi i drzewek owocowych.
W zakładzie mięsnym szynka kosztowała ok.15 zł/kg, tylko że jej
pochodzenie jest niewiadome. Co jakiś czas kupuję ćwiartkę świni po
10zł/kg. Drogo jak na rąbankę, ale źródło jest pewne a świnie karmione
kartoflami i zieleniną. Dotychczas znajomy je wyrabiał a razem
wędziliśmy, teraz wszystko zrobiłem sam, chcę mieć swoje wyroby na okragło.
Większość po zrobieniu mrożę a potem co kilka dni kawałek rozmrażam,
parzę i mam na okrągło.
Czy to tak dużo drożej? No nie wiem. A zdrowiej i smaczniej na pewno.
R
|