Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: Robson <r...@...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kanciasta szynka.
Date: Thu, 09 May 2013 14:20:16 +0200
Organization: Netia S.A.
Lines: 30
Message-ID: <kmg4ra$okt$1@mx1.internetia.pl>
References: <y...@4...net>
<kmfhku$p93$1@mx1.internetia.pl>
<mengpz21d6ef$.wd34qmhroriy.dlg@40tude.net>
<518b8920$0$1232$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.192.4
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mx1.internetia.pl 1368102570 25245 62.233.192.4 (9 May 2013 12:29:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 9 May 2013 12:29:30 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <518b8920$0$1232$65785112@news.neostrada.pl>
X-Tech-Contact: u...@i...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:17.0) Gecko/20130328 Thunderbird/17.0.5
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350987
Ukryj nagłówki
W dniu 2013-05-09 13:31, krys pisze:
> Ikselka wrote:
>
>> Coraz więcej osób stara się samemu robić wędliny. Moze nie wpłynie to
>> znaczaco na ogólny rynek, ale... może jednak da do myślenia producentom,
>> ze jest spory rynek na DOBRE wyroby, niekoniecznie chodzi o tanie.
>
> Ale jakby tak uczciwie policzyć, to nie wiem, co wyjdzie taniej - szynka z
> mięsa, czy szynka ze sklepu ( biorac pod uwagę, że tu w kilogramie szynki
> jest połowa mięsa, a reszta to lepiej nie wiedzieć).
>
>
>
Nie chodzi o TANIEJ. Poczytaj skład, nawet te wędliny po 30-50 zł za kg
mają w składzie więcej pozycji niż ja na tygodniowej liście zakupów.
Skład mojej szynki: szynka, sól, cukier, jałowiec, majeranek, czosnek,
pieprz, liść laurowy i kolendra.
Wędzarkę zbudowałem z desek które miałem, drewno do wędzenia zbieram od
kilku lat z wycinki gałęzi i drzewek owocowych.
W zakładzie mięsnym szynka kosztowała ok.15 zł/kg, tylko że jej
pochodzenie jest niewiadome. Co jakiś czas kupuję ćwiartkę świni po
10zł/kg. Drogo jak na rąbankę, ale źródło jest pewne a świnie karmione
kartoflami i zieleniną. Dotychczas znajomy je wyrabiał a razem
wędziliśmy, teraz wszystko zrobiłem sam, chcę mieć swoje wyroby na okragło.
Większość po zrobieniu mrożę a potem co kilka dni kawałek rozmrażam,
parzę i mam na okrągło.
Czy to tak dużo drożej? No nie wiem. A zdrowiej i smaczniej na pewno.
R
|