Data: 2013-05-08 19:55:57
Temat: Kanciasta szynka.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
http://www.fakt.pl/Tak-kantuja-nas-na-szynce-Zobacz-
co-jest-w-szynce,artykuly,148684,1.html
"(...)Wędlina sprzedawana jest najczęściej bez opakowania, a wtedy jej
skład pozostaje dla klienta niezbadaną tajemnicą.
- Żeby szynka zasługiwała na swoją nazwę, z kilograma mięsa może jej
powstać nie więcej niż 80 dekagramów. Tymczasem wielu producentów wędlin
wytwarza z kilograma mięsa blisko dwa kilo szynki. Ona nie może być dobra -
przekonuje Kamil Kreczkowski (25 l.) z masarni w Miłakowie na Warmii.
Tradycyjna szynka w swoim składzie ma jedynie mięso, sól i przyprawy. Ta z
masowej produkcji ma składników liczonych w dziesiątki: azotanową solankę,
żelatynę, białko sojowe, konserwanty i substancje wzmacniające smak oraz
zapach z grupy E. Do tego szynki nie wędzi się, a maluje - jak auta w
lakierniach.
- Konsument musi zwracać na to uwagę i czytać uważnie etykiety lub domagać
się informacji o składzie. Dobra szynka, niestety będzie też odpowiednio
kosztować - mówi inspektor Krystyna Procyk z Inspekcji handlowej w
Olsztynie.
Z tego składa się kiepska szynka
Z 1 kilograma surowego mięsa uzyskuje się 1,80 kilograma wędliny. W jaki
sposób? Wystarczy przeczytać skład: mięso - 65 proc., substancje
wypełniające i stabilizatory (azotanowa solanka, żelatyna, białko sojowe) -
25 proc., konserwanty i substancje wzmacniające smak oraz zapach z grupy E
- 6 proc., substancje koloryzujące zastępujące wędzenie - 2 proc., gluten,
jaja, mąka ziemniaczana, pochodne produkty sojowe - 2 proc. Taka szynka ma
też niską cenę. Dobra szynka musi kosztować powyżej 30 złotych za kilogram
Oto prawdziwa szynka
Prawdziwa szynka wiejska oparta na staropolskiej recepturze: z 1 kilograma
surowego mięsa uzyskuje się do 80 dekagramów wędliny. Skład: mięso - 94
proc., przyprawy (sól, pieprz, czosnek, gorczyca, posiekana papryka, zioła)
- 3 proc., naturalna substancja peklująca - 1 proc., woda - 2 proc.(...)"
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|