Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kawior - co nim jeszcze jest a co jest tylko zabarwioną ikrą
Date: Fri, 06 Aug 2010 01:59:36 +0200
Organization: vcore gfx
Lines: 38
Message-ID: <i3fj9h$keb$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 83-145-153-188.cable-modem.tkk.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1281052786 20939 83.145.153.188 (5 Aug 2010 23:59:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 5 Aug 2010 23:59:46 +0000 (UTC)
X-User: vcore
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.22) Gecko/20090605
Thunderbird/2.0.0.22 Mnenhy/0.7.6.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:329122
Ukryj nagłówki
Ostatnio przy okazji wizyty w sklepie rybnym nabyłem słoiczek czarnego kawioru(?)
niejakiej marki
ABBA - Zdaje się że to szwedzki producent
Po powrocie do domu wstawiłem do lodówki, później wieczorem odkręciłem ten niewielki
słoiczek i
spróbowałem - słony, lekko rybny smak - no jak kawior, nieco bardziej intensywny w
smaku niż czerwony
Później, po kilkudziesięciu minutach stania nad garami z nudów otwieram lodówkę i
chwytam ten słoik
z zamiarem przeczytania składu - no i czytam:
KAWIOR CZARNY z ikry taszy i gromadnika.
No to siup na wikipedie - (wklepuję tłustymi łapami szukane hasło) ,,Tasza", brzydka
rybka, a na dole
dopisek: ,,Barwiona ikra taszy sprzedawana jest jako imitacja kawioru."
O wykorzystaniu ikry gromadnika nic nie pisze - ale jak mniemam to też nie jest
raczej ceniony
przysmak. W słoiczku po otwarciu dostrzegamy bardzo drobne ziarenka koloru
mdło-fioletowego
podchodzącego pod czarny, oraz większe (w proporcjach 10:1) o barwie głębokiej czerni
- jak mniemam
pochodzące od taszy (bo ryba wygląda na większą)
Ogólnie to ten kawior mi smakował - co prawda nie mam jak tego porównać z kawiorem z
łososia czy
jesiotra a jednak całkiem całkiem, niemniej jednak ciekawi mnie terminologia oraz
,,walory" kawioru z
różnych gatunków ryb, czy różnią się one od siebie smakiem aż tak bardzo? Osobiście
kawior jadłem
kilka razy, zdaje się że za każdym razem innego producenta, i prócz konsystencji oraz
intensywności
smaku (i tego rybnego i tego słonego) nie różniły się od siebie, żaden z nich nie
posiadał jakichś
niepowtarzalnych niuansów smakowych
W zasadzie to nie wiem w jakim celu napisałem to powyższe, niemniej jednak chętnie
posłucham czegoś
o kawiorze, szczególnie o tym która z dostępnych ,,marek" kawioru jest warta uwagi,
dostępnych - mam
na myśli takie które można zakupić w co lepszym supermarkecie czy delikatesach, a nie
sprowadzać na
indywidualne zamówienie
Sposoby podania także mnie interesują, na razie mam swój jeden ulubiony, mianowicie
jajka ugotowane
na prawie na twardo (tylko tak aby żółtko nie było płynne) przekrojone na pół, na to
łyżeczka
majonezu, szczypta świeżego koperku i oczywiście odrobina kawioru
I jeszcze jedna rzecz - jak z trwałością? Z tego co wiem to kawior to mocno solona
ikra, więc w
niskiej temperaturze w lodówce (+2st) powinno wytrzymać stosunkowo długo, czy kawior
tak jak ryby,
najlepszy jest gdy jest świeżutki?
|