Data: 2001-05-30 18:38:57
Temat: Odp: Sos do gołąbków
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
A u mnie w domu golabki z ryzem i sosem pomidorowym niczym nie zabielanym.
Dodatkowa modyfikacja to zestaw przypraw. Moja Mama wyczytala kiedys o
ormianskiej dolmie (tamtejszej odmianie golabkow - z baraniny z ryzem
owijanej w liscie winogron - podobnie sie nazywaja i podobnie sie robi
"golabki" w Grecji, Bulgarii i Turcji) - dolme przyprawia sie mocno
pieprzem, estragonem i bazylia. Mimo, ze mialysmy obawy, czy ta mieszanka
zadziala w polskiej wersji - bez baraniny i bez lisci winogron) to
sprobowalysmy i od tego czasu zawsze dodajemy taki wlasnie zestaw przypraw.
Od tego czasu polubilam tez golabki - bo zawsze wydawaly mi sie nieco mdle w
smaku - ziola i pieprz nadaja im takiej lekkiej pikantno-aromatycznej nutki,
ktorej mej duszy trzeba :-)
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|