Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: Tib <c...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: "Paluszki narzeczonej"-P
Date: Tue, 19 Mar 2002 13:58:28 +0100
Organization: Internet Partners
Lines: 35
Message-ID: <3...@a...pl>
NNTP-Posting-Host: kesa-adsl-6-2-c.ikp.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news2.ipartners.pl 1016542517 27955 157.25.91.34 (19 Mar 2002 12:55:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Mar 2002 12:55:17 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100756
Ukryj nagłówki
Sa to podobniez algierskie lub egipskie ciasteczka smazone :)
Podaje przepis na 6 porcji po 415 kcal,6,8 g bialka,11 g tluszczu,54 mg
cholesterolu i 1,4 g blonnika .
Skladniki:
-35 dag maki
-6 dag cukru
-2 jaja
-sol
-20 dag miodu
-olej do glebokiego smazenia
Do miski przesiac make,dodac szczypte soli,cukier,wbic jaja i wyrobic
twarde ciasto,dolewajac przegotowana wode.
Zostawic,aby ciasto lekko "odpoczelo",po czym rozwalkowac na placek
grubosci 1-1,5 cm,formowac paluszki,smazycna goracym oleju na zloty
kolor.Po wyjeciu lyzka cedzakowa zanurzac paluszki w plynnym
miodzie.Podawac na cieplo lub na zimno.
Przepisalam z ksiazeczki z serii Biblioteczka Poradnika Domowego o
tytule " Kobiece udka i inne potrawy o osobliwych nazwach" :)Nie robilam
jeszcze,ale wygladaja ciekawie,tylko to zanurzanie w miodzie sobie
odpuszcze,imho za duzo slodyczy :)
--
Tib
=<Bozena Zasiadczuk>=|-mamo pomurz chomik uciekl-|
-:c...@a...pl : Icq 86181173 : GG 1287619 :-
=================================================
|