Data: 2006-09-24 05:58:51
Temat: Pryskający olej
Od: "Beata" <B...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Kiedyś smażyłam na Ramie. Miało to tę zaletę,
że po włożeniu do rozgrzanej Ramy np. kawałka
umytego mięsa nie występowało rozpryskiwanie
się tłuszczu.
Teraz staram się smażyć na oleju, bo to podobno
zdrowsze. Jest z tym jednak wielki problem -
gorący olej rozpryskuje się tak, że mam potem
do umycia wszystko co znajduje sie wokół płyty.
Zdarza się także, że ulegam poparzeniu rozpryskującym
się olejem.
Od czasu do czasu oglądam programy kulinarne w telewizji
i z zazdrością widzę jak prowadzący najpierw zaznacza,
że olej bądź oliwa musi być mocno rozgrzany, a potem
wkłada coś na patelnię (co wcale nie jest suche) i jakoś
jemu olej się nie rozpryskuje. Tylko delikatnie zaskwierczy.
Od czego to zależy - rodzaju kuchenki/płyty, rodzaju patelni
czy rodzaju oleju bądź oliwy?
Czy ktoś zna na to jakiś sposób?
Będę wdzięczna za rady.
Pozdrowienia
Beata
|