Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pryskający olej Re: Pryskający olej

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pryskający olej

« poprzedni post następny post »
Data: 2006-09-24 09:04:06
Temat: Re: Pryskający olej
Od: rAzor <o...@...zeby.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Użytkownik Beata napisał:

> Witam!
>
> Kiedyś smażyłam na Ramie. Miało to tę zaletę,
> że po włożeniu do rozgrzanej Ramy np. kawałka
> umytego mięsa nie występowało rozpryskiwanie
> się tłuszczu.
> Teraz staram się smażyć na oleju, bo to podobno
> zdrowsze. Jest z tym jednak wielki problem -
> gorący olej rozpryskuje się tak, że mam potem
> do umycia wszystko co znajduje sie wokół płyty.
> Zdarza się także, że ulegam poparzeniu rozpryskującym
> się olejem.
> Od czasu do czasu oglądam programy kulinarne w telewizji
> i z zazdrością widzę jak prowadzący najpierw zaznacza,
> że olej bądź oliwa musi być mocno rozgrzany, a potem
> wkłada coś na patelnię (co wcale nie jest suche) i jakoś
> jemu olej się nie rozpryskuje. Tylko delikatnie zaskwierczy.
> Od czego to zależy - rodzaju kuchenki/płyty, rodzaju patelni
> czy rodzaju oleju bądź oliwy?
> Czy ktoś zna na to jakiś sposób?
> Będę wdzięczna za rady.
>
> Pozdrowienia
> Beata
>

Dobrze rozgrzany nie oznacza temperatury 300 stopni. ;)
Jak yuras juz pisał - musi być sucho, a ja robie tak, że kiedy olej
zaczyna się rozgrzewac wrzucam do niego kawalątek tego czegoś do
smażenia i obserwuję kiedy zacznie milutko skwierczeć i lekko pływać w
kąpieli bąbelków. Wtedy praktycznie można wrzucać - nie czekać az sie
ten kawalątek zwęgli, bo wtedy olej już moze mieć faktycznie temperaturę
lawy.
--
rAzor
----------------------------------------------------
------------
Z lewicą się nie dyskutuje.
Do lewicy sie strzela w obronie własnej.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.09 Barbara K.
24.09 @nn
24.09 eM eL
24.09 Beata
24.09 nightmen
24.09 Gruby
24.09 Ludek Vasta
24.09 Beata
24.09 Gruby
25.09 ania
25.09 *piotr'ek*
26.09 yuras
26.09 Shrek
26.09 Magdalena Bassett
26.09 Kalisima
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem