Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: rAzor <o...@...zeby.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pryskający olej
Date: Sun, 24 Sep 2006 11:04:06 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 40
Message-ID: <ef5hqa$sar$1@inews.gazeta.pl>
References: <ef56vv$5qa$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: bdn207.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1159088778 29019 83.27.255.207 (24 Sep 2006 09:06:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Sep 2006 09:06:18 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <ef56vv$5qa$1@nemesis.news.tpi.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: telly123
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.7.12) Gecko/20050915
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278773
Ukryj nagłówki
Użytkownik Beata napisał:
> Witam!
>
> Kiedyś smażyłam na Ramie. Miało to tę zaletę,
> że po włożeniu do rozgrzanej Ramy np. kawałka
> umytego mięsa nie występowało rozpryskiwanie
> się tłuszczu.
> Teraz staram się smażyć na oleju, bo to podobno
> zdrowsze. Jest z tym jednak wielki problem -
> gorący olej rozpryskuje się tak, że mam potem
> do umycia wszystko co znajduje sie wokół płyty.
> Zdarza się także, że ulegam poparzeniu rozpryskującym
> się olejem.
> Od czasu do czasu oglądam programy kulinarne w telewizji
> i z zazdrością widzę jak prowadzący najpierw zaznacza,
> że olej bądź oliwa musi być mocno rozgrzany, a potem
> wkłada coś na patelnię (co wcale nie jest suche) i jakoś
> jemu olej się nie rozpryskuje. Tylko delikatnie zaskwierczy.
> Od czego to zależy - rodzaju kuchenki/płyty, rodzaju patelni
> czy rodzaju oleju bądź oliwy?
> Czy ktoś zna na to jakiś sposób?
> Będę wdzięczna za rady.
>
> Pozdrowienia
> Beata
>
Dobrze rozgrzany nie oznacza temperatury 300 stopni. ;)
Jak yuras juz pisał - musi być sucho, a ja robie tak, że kiedy olej
zaczyna się rozgrzewac wrzucam do niego kawalątek tego czegoś do
smażenia i obserwuję kiedy zacznie milutko skwierczeć i lekko pływać w
kąpieli bąbelków. Wtedy praktycznie można wrzucać - nie czekać az sie
ten kawalątek zwęgli, bo wtedy olej już moze mieć faktycznie temperaturę
lawy.
--
rAzor
----------------------------------------------------
------------
Z lewicą się nie dyskutuje.
Do lewicy sie strzela w obronie własnej.
|