Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "::: Solana :::" <s...@h...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pytania na temat ogorkow kiszonych
Date: Sat, 21 Aug 2004 14:46:31 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: s...@p...onet.pl@h152n3c1o885.bredband.skanova.com
Message-ID: <cg7gco$qe$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: h152n3c1o885.bredband.skanova.com
X-Trace: news.onet.pl 1093092568 846 81.227.10.152 (21 Aug 2004 12:49:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Aug 2004 12:49:28 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:211871
Ukryj nagłówki
Czytalam sporo w archiwum na ten temat i mam kilka konkretnych pytan do
doswiadczonych osob.
1) Przeznaczylam na ogorki 2 2 litrowe sloje, specjalnie do tego celu
zakupione. Niestety maja plastikowe nakretki. Czy nie beda za bardzo
przepuszczaly powietrza? Trzeba je wygotowac, wyparzyc, czy wystarczy tylko
solidne wymycie?
2) Aby przetwory sie udaly, trzeba robic je w I kwadrze (wg archiwum).
Sprawdzilam i wypada ona za 2 dni. Moje ogorki raczej tego nie wytrzymaja.
Innych raczej nie kupie juz. (W Szwecji takie ogorki to wielki rarytas,
mozna je dostac przez pare dni w roku, poza tym szkoda mi je zmarnowac.)
3) Czy trzeba dodawac koniecznie chrzan? Ile daje sie kopru? Mam kilka
galazek-lodyg na 2 sloje. Starczy? Ide dac czosnku na 2 litrowy sloj?
(2-10-20 zabkow?)
4) Zalewa: lyzka stolowa soli na litr wody. Woda musi byc zimna?
5) Wg archiwum: ogorki maja stac 2 dni w temp pokojowej odwrocone do gory
dnem a potem trzeba przeniesc je do chlodnego miejsca. Zgadza sie?
6) Po ilu dniach nadaja sie do jedzenia?
7) Czym sie roznia ogorki kiszone od malosolnych?
Kurcze, to beda moje pierwsze ogorki. Kapusta mi sie nie udala (zgnila)
:-( Nie bede na razie probowac.
Dziekuje za cierpliwosc ;-)
magda
|