Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
Subject: Re: Ach ten dyktator!
Newsgroups: pl.pregierz,pl.rec.kuchnia
References: <n3pi06$rac$1@node2.news.atman.pl>
<56608292$0$680$65785112@news.neostrada.pl>
<gh9uiem39jlc$.e8z20ixueqpy.dlg@40tude.net>
From: Stiopa Lichodiejew <v...@k...na.kolyme>
Date: Thu, 3 Dec 2015 21:38:28 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:42.0) Gecko/20100101 Firefox/42.0
SeaMonkey/2.39
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <gh9uiem39jlc$.e8z20ixueqpy.dlg@40tude.net>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 30
Message-ID: <5660a841$0$647$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.186.254.191
X-Trace: 1449175105 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 647 79.186.254.191:53143
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.pregierz:2149963 pl.rec.kuchnia:368291
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-12-03 o 19:27, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 3 Dec 2015 18:57:41 +0100, Stiopa Lichodiejew napisał(a):
>
>> Znakomita. Coś jak nasza wiosenna "bida", którą uwielbiam - ale we
>> własnym wykonaniu i na bogato. :-) W ogóle wschodnio-słowiańska kuchnia
>> jest super. Nie rozumiem tego baraniego pędu ku kuchni włoskiej,
>> hiszpańskiej czy greckiej - przećpanych papryką, czy azjatyckim kuchniom
>> pokręconym i wymieszanym przyprawowo jak sen wariata.
>> Nie rozumiem też jednego - dlaczego włoskie ravioli, spaghetti,
>> muzulskie kebaby, miałyby być uznawane coś bardziej klasowego od
>> litewskich kołdunów czy rosyjskich pielmieni. Zwłaszcza jeśli chodzi
>> wszelkiego rodzaju pierogi, to makaroniarze mogą za "ruskimi" durszlaki
>> nosić.
>
> Mniód na serce, co piszesz :-)
>
A bo co? Nieprawda?
Fakty są takie, pszepani, że makaroniarz czy Grek musi potrawę
przE(!)prawić, Hiszpan nawalić papryki jak pijany Madziar (tu szacun dla
madziarskiego gulaszu! Prawidłowo!) Wietnamczyk czy Hindus wymieszać
cukier z kwasem i cyjankiem. A po co?
Nie można subtelnie? Wysączyć te smaki prosto z natury i uwiązać w
cieście? Można. Ta pozorna ubogość wariacji smakowych wschodniej Europy
wynika z tego, że rzadko doświadczała wieloletnich epidemii głodu, co
akurat nie było niczym dziwnym w Europie Zachodniej - to z tych czasów
ewoluowały do rangi przysmaków żaby, ślimaki, małże i wodorosty.
--
Z lewicą się nie dyskutuje. Do lewicy się strzela w obronie własnej.
|