Data: 2012-04-14 17:08:29
Temat: Re: Autorski przepis na rosół
Od: Aicha <b...@t...ja>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-04-14 14:03, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 14 Apr 2012 13:51:26 +0200, Aicha napisał(a):
>
>> W dniu 2012-04-14 12:23, Ikselka pisze:
>>
>>>>>> Bo najlepszy jest z mieszanego mięsa. Wołowina, kura, kaczka, marchew,
>>>>>> pietruszka, seler, przypalona nad ogniem cebula.
>>>>>> Do tego ziele angielskie, pieprz w ziarnach, na koniec zielone (lubczyk,
>>>>>> łodygi pietruchy).
>>>>>
>>>>> Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu.
>>>>
>>>> Oczywizda, że tak.
>>>
>>> No wiem, jak się nie ma dobrej wołowiny, to trza zielem zagłuszać, co się
>>> ma... ale ręczę Ci, że z dobrej, młodej wołowinki rosół nie wymaga ziela
>>> angielskiego, wręcz zbrodnią byłoby aromat takiego mięsa zagłuszać
>>> piernikiem.
>>
>> Jakim piernikiem? Ziele to inaczej po angielsku allspice. Mam nadzieję,
>> że tłumaczyć nie trzeba.
>
> Ależ widzę, że Tobie koniecznie trzeba, tyle że na robienie wykładu o
> genezie piernika (pokrótce: pierwotnie była to zakonserwowana miodem
> mieszanina drogich i nieosiągalnych wtedy ad hoc korzeni) póki co nie mam
> ochoty - polecam skład pierwszej z brzegu przyprawy do piernika, na szybko
> powinno wystarczyć.
> http://www.kamis.pl/index.php/content/view/263/587/
No jak dla Ciebie dziewięć przypraw równa się jednej, to nie mam więcej
pytań. Tylko co one tam robią w takim razie?
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
|