Data: 2013-07-10 08:56:16
Temat: Re: Babka cytrynowa jak od Sowy
Od: Feniks z popiołów <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-07-08 21:25, Sara pisze:
>
> Od Sowy nie znam, ale może to coś w tym stylu?
>
> http://moroccanfood.about.com/od/dessertsandcookies/
r/easy_lemon_cake.htm
Gdzieś wcięło moją poprzednią odpowiedź. :-O
Zrobiłam według przepisu na babkę białostocką z Kuchni Polskiej (2 szkl.
mąki, 5 łyżek oleju, 5 łyżek soku z cytryny, 4 jaja, 1,5 szkl. cukru,
sól). Przepis w sumie podobny do tego na ciasto cytrynowe, ale o wiele
mniej proszku oczywiście i bez mleka. Mleka odrobinę i tak dodałam, bo
ciasto wydało mi się zbyt gęste. Babka wyrosła ładna, duża, kształtem
jak ta od Sowy, "cytrynowość" też OK, ale niestety konsystencja o wiele
zbyt sucha. Ta od Sowy jest mokra i bardzo krucha. Może dodać jednak
więcej oleju niż 5 łyżek?
Ewa
|