Data: 2013-07-10 09:40:18
Temat: Re: Babka cytrynowa jak od Sowy
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2013-07-10 08:56, obywatel Feniks z popiołów uprzejmie donosi:
> W dniu 2013-07-08 21:25, Sara pisze:
>>
>> Od Sowy nie znam, ale może to coś w tym stylu?
>>
>> http://moroccanfood.about.com/od/dessertsandcookies/
r/easy_lemon_cake.htm
>
> Gdzieś wcięło moją poprzednią odpowiedź. :-O
>
> Zrobiłam według przepisu na babkę białostocką z Kuchni Polskiej (2 szkl.
> mąki, 5 łyżek oleju, 5 łyżek soku z cytryny, 4 jaja, 1,5 szkl. cukru,
> sól). Przepis w sumie podobny do tego na ciasto cytrynowe, ale o wiele
> mniej proszku oczywiście i bez mleka. Mleka odrobinę i tak dodałam, bo
> ciasto wydało mi się zbyt gęste. Babka wyrosła ładna, duża, kształtem
> jak ta od Sowy, "cytrynowość" też OK, ale niestety konsystencja o wiele
> zbyt sucha. Ta od Sowy jest mokra i bardzo krucha. Może dodać jednak
> więcej oleju niż 5 łyżek?
A może oni nasączają dodatkowo?
Cytrynowe ciasto Neli Rubinstein jest naprawdę fajnie cytrynowe (choć
ilość soku i skórki można zwiększyć) i nie jest suche.
Przepis daję z netu, bo jestem daleko od domu:
http://waniliowo.blogspot.com/2010/01/ulubione-ciast
o-cytrynowe.html
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
|