Data: 2015-02-16 19:24:37
Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ile kuchni, tyle bigosów.
Podam swój, może przyda się komuś:
-kapusta kiszona i słodka pół na pół,
-mięsa: na każdy kg kapusty minimum kilogram mięsa i wędlin, a więc
pieczeń wieprzowa, pieczeń wołowa, kaczka, różne gatunki kiełbasy.
Dodatek dziczyzny bardzo podnosi smak bigosu,
- suszone prawdziwki i/lub podgrzybki gotujemy oddzielnie, po ugotowaniu
kroimy w paseczki, dodajemy grzyby i tzw. smak do pyrkoczącego bigosu,
- cebule pokrojone przyrumienione, kto lubi tłuste jedzenie, robi to na
smalcu,
-śliwki suszone, które można zastąpić śliwkowym powidłem domowym,
- przyprawy: sól, pieprz, poza tym, co kto lubi,
- na zakończenie ostatniego dnia pyrkania wlewamy czerwone wino, kto ma
i może - maderę.
U mnie 0 przecierów, pomidorów, czy zasmażek. Trzy dni pyrkania
wystarczą, by bigos był esencjonalny, gęsty, a poszczególne składniki
ujednoliciły się.
--
B.
|