Data: 2015-02-17 19:08:57
Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: Hans Kloß <d...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"bbjk" <a...@b...cc> schrieb im Newsbeitrag
news:mbtcl6$lbl$1@node2.news.atman.pl...
> Ile kuchni, tyle bigosów.
> Podam swój, może przyda się komuś:
> -kapusta kiszona i słodka pół na pół,
> -mięsa: na każdy kg kapusty minimum kilogram mięsa i wędlin, a więc
> pieczeń wieprzowa, pieczeń wołowa, kaczka, różne gatunki kiełbasy. Dodatek
> dziczyzny bardzo podnosi smak bigosu,
> - suszone prawdziwki i/lub podgrzybki gotujemy oddzielnie, po ugotowaniu
> kroimy w paseczki, dodajemy grzyby i tzw. smak do pyrkoczącego bigosu,
> - cebule pokrojone przyrumienione, kto lubi tłuste jedzenie, robi to na
> smalcu,
> -śliwki suszone, które można zastąpić śliwkowym powidłem domowym,
> - przyprawy: sól, pieprz, poza tym, co kto lubi,
> - na zakończenie ostatniego dnia pyrkania wlewamy czerwone wino, kto ma i
> może - maderę.
> U mnie 0 przecierów, pomidorów, czy zasmażek. Trzy dni pyrkania wystarczą,
> by bigos był esencjonalny, gęsty, a poszczególne składniki ujednoliciły
> się.
Dodaj trzy łyżki prawdziwego miodu.
|