Data: 2015-02-10 20:57:06
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 10 Feb 2015 13:47:26 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
> news:op.xtur7jd0mtaby1@tncap.home...
>> No już nie chciałem szaleć - kto uwierzyłby w "zjadliwy" chleb dwu-
>> trzytygodniowy.
>> :)
>> Ale rzeczywiście białe chleby są troszkę krócej smaczne (każdy spodziewa
>> się chrupkości).
>> Razowe (w tym żytnie) na zakwasie to długodystansowce :)
>
> Jak chleba nie rozkroisz i jest otoczony skórą to pewnie i schnie wolniej
> i się żadna pleśń go nie chwyci jak będzie w przewiewnym miejscu a nie
> jakimś worku foliowym dwa tygodnie - wtedy pleśń murowana.
No i tu oto Panie Początkujący - jeśli chodzi o PRAWDZIWY chleb na zakwasie
to przez bardzo długi czas nie ma mowy o pleśni, gdyż pleśń nie lubi TAK
kwaśnego środowiska. Idź liczyć te karbki - ale po poziomie Twej wiedzy o
chlebie nie sądzę, aby ich tam było więcej niż 10, więc moze daruj sobie.
|