Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chałwa - zrób to sam
Date: Tue, 19 Apr 2016 13:52:09 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 30
Message-ID: <d...@m...uni-berlin.de>
References: <o...@t...home>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
sMAr08ny9g9Qmk5VOVNU7QEGXEPWhpD0NvK9A22aQhIVqj6JyqsNBHKieX
Cancel-Lock: sha1:FPS46SDiSjy6l/DzR/m7KOdB1r4=
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.7.2
In-Reply-To: <o...@t...home>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:371571
Ukryj nagłówki
Am 11.04.2016 um 19:30 schrieb Trefniś:
> Cześć!
>
> Żadna rewolucja, straszny banał.
> Ale prostota może nasunąć komuś nowe pomysły i rozwiązania.
>
> "Coś słodkiego dla cukrzyka dbającego o kalorie" - takie zadanie.
> Owa osoba mile wspominała zawsze chałwę rodem z ZSRR, jako smaczniejszą
> od dostępnych obecnie w sklepach. Była takowa sprzedawana w Polsce w
> grubościennych puszkach - otworzyć, to było wyzwanie :)
>
> Przypomina się dowcip z PRL:
> "Gdybyśmy mieli blachę, produkowalibyśmy najlepsze konserwy!
> Ale nie mamy mięsa."
>
> Ja tej chałwy z puszki nie wspominam mile. Owszem, obrzydliwie słodkie
> (co jako dziecię naonczas powinienem uwielbiać), ale nawet pogryźć się
> tego nie dało skutecznie :)
>
> Szybka kwerenda - chałwa radziecka była produkowana głównie z nasion
> słonecznika. Sezam był pewnie zbyt drogi (tzw. ruble transferowe
> wydawano inaczej).
Radziecka chałwa ma się jak najlepiej. Tylko ostatnio nie jest w
puszkach, bo blacha idzie na puszki (ros. armaty), tylko w plastikowych
opakowaniach. Ale smakuje jak za cara Breżniewa. W Niemczech do kupienia
na stoiskach rosyjskich.
Waldek
|