Data: 2019-01-16 14:23:10
Temat: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Stokrotka" <o...@i...pl> wrote in message
news:5c39fe35$0$484$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Oczywiście, że tak jest. Sprawdź definicję glutenu w encyklopedi.
>>> Gluten to rozmoczona mąka.
>>>
>>
>> Durnaś. Gluten to tylko BIAŁKO - w mące.
>
> NIe sprawdzałam definicję w encyklopedi.
> Wyszło mi, że są zasadniczo 3 gluteny: roztwur - podstawowe znaczenie
> słowa, białko, i jeszcze coś tam.
Czyli nawet czytać nie umiesz?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
Gluten - mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w
ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.
Jakie kuźwa roztwory czy roztwury??
>> Jest go w mące tyle, ile jest i żadne gotowanie nie ma na to żadnego
>> wpływu,
> Ma wpływ. Białka są nietrwałe i obrubka może zmieniać substancję hemiczną
> na inną.
W tym jednym punkcie masz prawie rację i masz na myśli denaturację białka.
W kuchennym języku "ścinianie" pod wpływem temperatury.
>> gluten się nie rozmnoży na skutek gotowania.
> Gluten w sensie roztworu rozmnoży się.
To co napisałaś bije wszelkie rekordy głupoty.
Nadawałoby się do jakiegoś kabaretu, gdyby to nie było na serio... :-(
|