Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chińszczyzna Re: Chińszczyzna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chińszczyzna

« poprzedni post następny post »
Data: 2006-06-01 18:58:16
Temat: Re: Chińszczyzna
Od: "Szpilka" <s...@S...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e5khpj$d0v$1@inews.gazeta.pl...
> Więc tak. W sumie to muszę uczciwie przyznać, że nie jadłam w życiu tak
> naprawdę dobrze zrobionej chińszczyzny. Te parę razy w barach typu chiński
> fast-food to lepiej zapomnieć (zwłaszcza po tym, jak dawno temu otrułam
> się tym ja, a w zeszłym tygodniu parę osób ode mnie z pracy), w
> restauracji nie byłam, a w domu gotowanie tejże ograniczało się do
> mrożonki typu chińszczyzna podawanej z ryżem.

My mamy swoją ulubioną knajpkę z chińskim żarciem. Jemy tam (lub na wynos)
od kilku ładnych lat. I do tej pory żadna inna knajpa z takim żarciem mi nie
podpasowała. Jak jesteś z wa-wy to mogę dac Ci namiary i sobie sama
skosztujesz.

> Tym razem też mam mrożonkę warzywną w składzie kiełki fasoli Mung,
> papryka, czerwona cebula, pędy bambusa, czarne grzyby, marchew, por, biała
> cebula.
> I co z tym zrobić, z czym połączyć i jak przyprawić, żeby wyszło prawdziwe
> wschodnie danie? Niekoniecznie chińskie, przyznam się szczerze, że nie
> rozróżniam na tym etapie niuansów smaków wietnamskich od chińskich i np.
> tajskich.

W domu też często robimy coś na podobieństwo chińszczyzny.
Zawsze kroje marchewkę, selera, cebulę. Grzyby mun używamy od niedawna.
Czasem kroję czerwona paprykę, pora na posypanie dania (ewentualnie
wrzucam na patelnie przed samym wyjęciem potrawy) Mrożonek nie używam.
Warzywka musza być jak najbardziej świerze by miało co chrupac pod zębami
:-)
Ostatnio polubiłam owoce morza (fakt że te mrożone). Z makaronem sojowym
są super.

> Mrożonka się nadal mrozi, a ja mam dość czasu, żeby kupić wszystko, co
> potrzeba - mięso, makaron (może jakis specjalny podać?), mam makaron
> razowy np. i ciemny ryż, myślałam o makaronie ryżowym, przyprawy. Tylko
> jakie?

Zależy jaką potrawę masz ochotę zjeść. Bo do jednej pasuje ryż a do innej
makaron
sojowy.

> Nie mam niestety woka, bo kuchenka jest elektryczna, to od razu mówię.
> Wszelkie rady będą cenne.

My smażymy na zwykłej patelni na kuchni elektrycznej. Fakt że trochę dłużej
się
schodzi z tym smażeniem ale poczekać warto. Jednak w domku też pychotka
żarcie wychodzi :-)
A po kilku latach prób i błędów trochę tych potraw juz narobiliśmy. I mamy
kilka
w domowym menu :-). Najczęściej robione to makaron sojowy z kurczakiem i z
warzywami w curry, kurczak w curry (na gęsto) z ryżem, wołowinka pięć smaków
z ryżem, makaron sojowy z owocami morza.

Sylwia
i


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
02.06 Maciek
02.06 Waldemar
02.06 Kinga 'Słowotok
02.06 Konrad Kosmowski
02.06 Hanna Burdon
02.06 Maciek
03.06 Barbara Czaplicka
03.06 dzidzi
03.06 Konrad Kosmowski
03.06 Hanna Burdon
04.06 Konrad Kosmowski
05.06 Jerzy Nowak
05.06 Panslavista
05.06 Maciej L.
05.06 Jerzy Nowak
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6